At søge patent: Hvad rummer processen?

At søge om patent indebærer en proces, der kan variere afhængigt af den jurisdiktion, hvor du ønsker at indgive ansøgningen. Her er nogle generelle trin, der normalt er involveret i patentansøgningsprocessen.

  1. Undersøgelse og vurdering

    Start med at gennemføre en grundig undersøgelse af den eksisterende teknologi for at afgøre, om din opfindelse er ny og opfindelseshøj. Dette indebærer at søge i relevante patenter, videnskabelige publikationer, tekniske rapporter og andre kilder for at identificere lignende eller relaterede opfindelser. Det kan også være nyttigt at få en professionel patentrådgivning til at vurdere opfindelsens potentiale for patenterbarhed. Du kan fx benytte dig af Patent- og Varemærkestyrelsens tilbud om en dialogsøgning.

    2. Udarbejdelse af patentansøgning

    Når du har bekræftet, at din opfindelse er ny og opfindelseshøj, skal du udarbejde en patentansøgning. Dette indebærer at beskrive opfindelsen detaljeret, herunder dens tekniske baggrund, formål, funktioner og eventuelle forskelle i forhold til eksisterende teknologi. Du skal også formulere klare og præcise patentkrav, der definerer det omfang, du søger at beskytte.

    3. Indgivelse af ansøgning

    Når din patentansøgning er klar, skal den indgives til den relevante patentmyndighed. Afhængigt af dine planer om beskyttelse kan du indgive en national ansøgning i dit eget land eller vælge at ansøge om et internationalt patent, f.eks. ved hjælp af Patent Cooperation Treaty (PCT).

    4. Patenteksamineringsproces

    Efter indgivelsen vil din patentansøgning gennemgå en eksamineringsproces. Patentmyndigheden vil undersøge ansøgningen for at vurdere, om opfindelsen opfylder de krævede kriterier for patenterbarhed, såsom nyhed, opfindelseshøjde og industrielt anvendelsesområde. Der kan være en dialog mellem ansøgeren og patentmyndigheden, hvor eventuelle spørgsmål eller krav om ændringer bliver adresseret.

    5. Godkendelse eller afslag

    Hvis din patentansøgning opfylder de krævede kriterier og overvinder eventuelle indvendinger eller krav om ændringer, kan patentmyndigheden beslutte at bevilge patentet. Du vil modtage et patentcertifikat, der giver dig retten til at beskytte din opfindelse i den pågældende jurisdiktion. Hvis din ansøgning bliver afvist, har du normalt mulighed for at appellere afgørelsen eller foretage ændringer i ansøgningen for at forsøge at opnå patentbeskyttelse.

Det er vigtigt at bemærke, at patentansøgningsprocessen kan være kompleks, og det kan være en fordel at søge professionel bistand fra en patentkonsulent for at sikre, at din ansøgning er korrekt og effektivt præsenteret. En erfaren patentprofessionel kan hjælpe med at udarbejde og formulere ansøgningen korrekt, navigere gennem eksamineringsprocessen og håndtere eventuelle spørgsmål eller indvendinger fra patentmyndigheden.

Det er vigtigt at bemærke, at patentlovgivningen varierer fra land til land, og det kan være nødvendigt at indgive separate patentansøgninger i forskellige jurisdiktioner, hvis du ønsker at opnå global beskyttelse for din opfindelse.


Ønsker du en uforpligtende snak om dine muligheder for at opnå patent?

Forrige
Forrige

Patent-voucher åbner for ansøgninger den 4. april

Næste
Næste

Gyde og PATENTsmarter™ sætter spot på patenter og iværksætteri i ny podcast