Kan man tage patent på navn og logo?

At have et stærkt brand er afgørende for de fleste virksomheder. Det er af samme grund vigtigt at beskytte sit brand, og en af ​​måderne at gøre det på er gennem varemærkebeskyttelse. Men hvad er forskellen mellem at tage patent og varemærkebeskyttelse - og er det overhovedet muligt at tage patent på et navn og logo?

Få en omkostningsfri vurdering af dine beskyttelsesmuligheder.

Hvad er forskellen mellem patent og varemærkeregistrering?

Det er vigtigt at forstå, at det at tage patent at opnå varemærkebeskyttelse er forskellige ting. Patentbeskyttelse dækker opfindelser, mens varemærkebeskyttelse dækker symboler, navne og andre tegn, der identificerer og adskiller en virksomheds varer og tjenesteydelser fra andre.

Patentbeskyttelse kan kun gives til opfindelser, der er nye, og som ikke allerede er blevet offentliggjort. Patenter kan tages på alt fra mekaniske opfindelser over software til bioteknologi. Derimod er navne og logoer ikke opfindelser i denne forstand.

I stedet kan man opnå varemærkebeskyttelse, hvis ens navn eller logo opfylder visse krav. En varemærkeregistrering giver en virksomhed eksklusiv ret til at bruge sit navn eller logo på sine varer og tjenesteydelser. For at opnå varemærkebeskyttelse skal ens navn eller logo være tilstrækkeligt anderledes fra andre eksisterende navne og logoer, så det ikke skaber forvirring for forbrugerne. Derudover må et varemærke ikke være beskrivende, og så skal det have en kommerciel værdi.

Hvordan opnår man varemærkebeskyttelse til sit navn og logo?

For at opnå varemærkebeskyttelse kan man ansøge om varemærkeregistrering, der hvor man ønsker beskyttelse for ens varemærke. Det kan fx være i Danmark hos Patent- og Varemærkestyrelsen eller i Europa ved EUIPO. Når ens ansøgning er godkendt, vil man have eksklusiv ret til at bruge sit navn eller logo i forbindelse med ens varer og tjenesteydelser i den valgte region. Dette giver også mulighed for at forhindre andre i at bruge ens navn eller logo uden tilladelse.

Det er vigtigt at huske, at varemærkebeskyttelse kun gælder i det land eller de lande, hvor man har søgt og fået registrering. Derudover skal man opretholde ens registrering ved at betale årlige gebyrer og bruge ens navn eller logo aktivt. Hvis man ikke opfylder disse krav, kan ens registrering udløbe, og man mister den eksklusive ret til at bruge ens navn eller logo.

I konklusion kan man sige, at man ikke kan tage patent på sit navn eller logo, da patenter gælder opfindelser. Men kan derimod opnå varemærkebeskyttelse gennem en varemærkeregistrering, og derved få eksklusiv ret til at bruge sit navn eller logo for de varer og/eller tjenesteydelser, man sælger.

Kommende arrangementer

Ja tak, jeg bruger gerne 10 minutter på at tale med en rådgiver.

Forrige
Forrige

Vær obs på falske fakturaer når du har et patent, varemærke eller en designregistrering

Næste
Næste

Se eller gense webinar om patentvoucheren