Hvad betyder IPR?

IPR står for ‘Intellectual Property Rights’ og bliver ofte brugt i flæng, ikke mindst indenfor vores branchen. Men hvad betyder det egentlig?

På dansk bliver IPR og intellectual property rights indimellem omtalt som immaterielle rettigheder og refererer til de juridiske rettigheder, som en person eller virksomhed har over såkaldt intellektuel ejendom.

Man kan lidt forsimplet dele IPR op i 1) de rettigheder man som rettighedshaver opnår '‘passivt’ i kraft af enten lovgivning eller hemmeligholdelse og 2) de rettigheder man selv aktivt skal søge.

Ophavsret og forretningshemmelighed

Under den første gruppe hører ophavsretten (som er det der nogle gange refereres til med copyright-tegnet ©), som beskytter originale litterære, kunstneriske og musikalske værker. Ophavsretten er stadfæstet i loven og giver skaberen ret til at bestemme, hvordan deres værk bliver brugt, kopieret eller distribueret.

Forretningshemmeligheder er en anden type immateriel rettigheder, som opnås uden aktiv at ansøge og få den tildelt af en myndighed. Det foregår i sagens natur ved, at man i kraft af hemmeligholdelse, fx af en opskrift (tænk på Coca Cola), sikrer sig, at andre ikke kan kopiere ens idé.

For mange ideer er hemmeligholdelse en umulighed, og de vil heller ikke være omfattet af ophavsretten. Det bringer os til den anden gruppe, nemlig de rettigheder, man selv skal søge. Det er også denne gruppe af rettigheder, vores rådgivere hovedsageligt beskæftiger sig med.

Patent, varemærke og designbeskyttelse

Hos myndigheder kan man søge beskyttelse af IPR indenfor tre kategorier, nemlig: Opfindelser , varemærker og designs.

Patent: Beskyttelse af opfindelser

Et patent beskytter den tekniske idé. En patentindehaver har eksklusiv ret til at fremstille, bruge eller sælge den opfindelse i en bestemt periode, hvilket skaber et incitament til investering i forskning og udvikling. Læs mere om patenter.

Varemærke: Beskyttelse af brands

En anden vigtig form for IPR er varemærkerettigheder, der beskytter identifikationsmærker som virksomhedsnavne, logoer og slogans. Varemærker er afgørende for virksomheder, da de differentierer deres produkter og tjenester fra konkurrenternes og opbygger genkendelse og tillid hos forbrugerne. Læs mere om varemærker.

Designbeskyttelse

Ved myndighederne kan man registrere sit design og derved opnå designbeskyttelse. Denne form for beskyttelse beskytter formen og udseendet på et produkt. Læs mere om designbeskyttelse.

Forrige
Forrige

Larsen & Birkeholm fylder rundt

Næste
Næste

Vær obs på falske fakturaer når du har et patent, varemærke eller en designregistrering