Danske virksomheder halter bagefter i søgningen af EU-midler

Vi deltog i onsdags i “Green Futures Summit: Navigating EU Funding for Innovations in Danish Industries.”

Her var budskabet tydeligt: Der er et kæmpe potentiale i EU-midlerne. Eksempelvis findes der ca. 180 milliarder euro til grønne teknologier. Men danske virksomheder er for dårlige til at søge.

Som eksempel distribuerede EU’s Innovation Fund i 2021-2022 16.7% til svenske projekter, 9.97% til hollandske projekter og 0% til danske projekter.

Selvom diagnosen var klar, var der ikke noget entydigt svar på årsagerne. “Kultur” var et ord der gik igen: At man i andre EU-lande over en årrække har opbygget en stærk kultur omkring søgningen af EU-midler, og alt hvad der hører til af akkumulerede indsigter og selvforstærkende succesoplevelser.

EU-midler har ry for at være komplekse og bureaukratiske og rummer “some level of bureaucracy”, som det diplomatisk blev udlagt af en af talerne. Og dette må man indstille sig på:

Søgning af EU-midler omfatter et stort, langsigtet arbejde. Opfordringen til virksomhederne lød, at man træffer en strategisk beslutning - også med det sigte at opbygge en langsigtet forståelse af EU-programmerne. Succesfulde ansøgere har ofte søgt 2 eller 3 gange før uden held, men “once you get into it, you know your way around”.

Og så kan der også være store beløb at hente: Støtte som kan være vanskelig at få fra angel investorer til projekter med stor risiko (men med potentiel stor impact).

Hos Larsen & Birkeholm er vi (endnu) ikke eksperter i at søge EU-midler, men vi har et godt overblik over EU-programmerne, og vi hjælper gerne med viden på på det første skridt af vejen.

Tak til DI - Dansk Industri og talerne for en indsigtsfuld dag.

Forrige
Forrige

Nyt år, halvgamle traditioner

Næste
Næste

Mød os på Hi-messen 2023